6. 5. 2021

Novavax a Gavi uzavřeli předběžnou kupní smlouvu na vakcínu COVID-19 pro COVAX Facility program

Novavax dodá 350 milionů dávek ve 3. čtvrtletí 2021
Celkem má být k dispozici zemím účastnícím se programu COVAX Facility 1,1 miliardy dávek vakcíny Novavax
Indický Serum Institute (SII) zajistí rovnováhu dávek zemím s nízkými a středními příjmy (LMIC)
Dohoda zdůrazňuje závazek k celosvětovému spravedlivému přístupu k vakcíně Novavax

Novavax, Inc., biotechnologická společnost vyvíjející vakcíny nové generace proti závažným infekčním nemocem, dnes oznámila, že dokončila předběžnou kupní smlouvu s vakcinační aliancí Gavi o dodávkách své rekombinantní proteinové vakcíny COVID-19 do programu COVAX Facility. Podle této předběžné kupní smlouvy se očekává, že Novavax vyrobí a distribuuje 350 milionů dávek NVX-CoV2373 zemím, které se účastní COVAXu. Tento nástroj byl zřízen za účelem spravedlivého přidělování a distribuce očkovacích látek zúčastněným zemím a ekonomikám. Na základě samostatné kupní smlouvy s aliancí Gavi se očekává, že indický Serum Institute vyrobí a dodá zbytek z 1,1 miliardy dávek vakcíny Novavax.

"Je to obrovská příležitost spojit se s globálními organizacemi zaměřenými na urychlení spravedlivého přístupu k účinným vakcínám COVID-19 s příznivým bezpečnostním profilem, zejména v zemích, kde je v současnosti nízká míra očkování," uvedl Stanley C. Erck, CEO společnosti Novavax. "Toto ujednání je vyvrcholením spolupráce mezi CEPI, Gavi, indickým Serum Institutem a společností Novavax, kteří se společně podílejí na naší naléhavé misi dodávat významné množství vakcín do všech zemí bez ohledu na výši jejich příjmů. Novavax děkuje CEPI za její dlouholetou podporu a neúnavnou práci s Gavi a COVAXem."

Podle předběžné dohody Novavax očekává, že bude dodávat dávky s antigenem a adjuvanty vyráběné v zařízeních přímo financovaných investicemi, které Novavax získal od Koalice pro inovace v oblasti připravenosti na epidemie (CEPI). CEPI investovala do Novavaxu na jaře 2020 téměř 400 milionů dolarů, aby pokročil v před-klinickém a raném klinickém vývoji, rozšíření výroby, přenosu technologií a v rezervaci výrobní kapacity pro kandidátní vakcínu NVX-CoV2373.

"Investice CEPI do urychlení klinického vývoje a výroby této kandidátní vakcíny byly zásadní pro umožnění spravedlivého přístupu k očkovací látce prostřednictvím COVAXu," řekl Dr. Richard Hatchett, generální ředitel CEPI. "Po uzavření této dohody bude NVX-CoV2373 hrát zásadní roli v naší misi chránit ty nejvíce ohrožené onemocněním COVID-19, ať jsou kdekoli na světě."

"Dnešní dohoda s Novavaxem znamená významný krok směrem k cíli COVAXu vybudovat největší a nejrozmanitější portfolio vakcín COVID-19 na světě a významný krok směrem k našemu cíli, kterým je dodání 2 miliard dávek účinných vakcín s příznivým bezpečnostním profilem v roce 2021," uvedl generální ředitel Gavi doktor Seth Berkley. "Závazek společnosti Novavax nejen podporovat COVAX přímo, ale také díky přenosu technologií jiným výrobcům, dává vyniknout významu COVAXu a ukazuje, jaký druh spolupráce je zapotřebí k tomu, aby se tato pandemie dostala pod kontrolu."

Novavax a Serum Institute očekávají, že společně zahájí dodávku kumulativních 1,1 miliardy dávek ve třetím čtvrtletí roku 2021, v závislosti na příslušných regulatorních povoleních. Podle předběžné cenové dohody obdrží Novavax ještě tento měsíc od Gavi platbu předem a dodatečnou platbu poté, co Světová zdravotnická organizce (WHO) zajistí tzv. seznam nouzového použití. Novavax navíc souhlasil s poskytnutím dalších dávek v případě, že Serum Institute nebude moci materiálně dodat očekávací dávky vakcíny do COVAXu.

Gavi bude o přidělování dávek vakcíny rozhodovat mezi 92 zeměmi s nízkými a středními příjmy a zeměmi s vlastním financováním vakcíny podle systému odstupňovaných cen.

"Počáteční podpora CEPI posloužila Novavaxu jako katapult k vytvoření celosvětové dodavatelské sítě, o níž předpokládáme, že by mohla prostřednictvím COVAXu zajistit významné procento světových dodávek vakcín," pokračoval Erck. "Těšíme se na pokračující spolupráci se Serum Institutem s cílem naplnit naše výrobní kapacity a na spolupráci s WHO s cílem zajistit co nejrychleji autorizaci pro kandidátní vakcínu NVX-CoV2373."

//Originální znění tiskové zprávy v angličtině naleznete zde.//